Doğu Ekspresi Bilet Fiyatları : Yataklı Vagon Bilet Alma
Doğu Ekspresi Bilet Fiyatları ne kadar ?, Yataklı Vagon Bilet mi yoksa normal bilet mi almalı ? Herkesin en çok merak ettiği soruları bu yazımda cevaplıyorum. Yazımı okuduktan sonra Doğu Ekspresi Bileti bulamıyorum diye bir sorununuz kalmayacak.
Önce itiraf edeyim Doğu Ekspresi diye birşey daha önce duymamıştım bile. Instagram’da bazı fenomen hesapların popüler hale getirmesi sayesinde duydum ve birçok insan da bu sayede haberdar oldu.
Popüler olmadan önce Doğu Ekspresi Bileti bulmak çok kolaymış, yani direk 1-2 gün sonraya alabiliyormuşsunuz. Şimdi eğer şansınız varsa 10 gün sonraya bulabiliyorsunuz ve özellikle yaz ayları gelirken daha da yoğunlaşıyor.
Doğu Ekspresi Nedir
Doğu ekspresi aslında Ankara-Kars arası hizmet veren, toplamda 7 farklı şehirden geçen ve yaklaşık 1 gün süren 1300 kilometrelik yolculuğu gerçekleştiren trenin adı.
Ilk olarak 90 lı yıllarda Haydarpaşa-Kars arası seferler gerçekleştirmek üzere hizmete açılan Doğu Ekspresi, Marmaray projesi sebebiyle 2012 yılında Ankara-Kars olarak düzenlenmiş.
Yıllardır hizmet vermesine rağmen popüler kültür sayesinde böyle birşeyden yeni haberdar olmak hem iyi hem kötü benim açımdan.
İyi tarafı böyle bir deneyimi geç te olsa yaşamış olmam, kötü tarafı ise bu zamana kadar nasıl haberdar olmazsın diyorum kendi kendime.
Yani bu Doğu Ekspresi ile Kars turu aslında Av Mevsimi filmindeki “bakış açını değiştir” etkisi yaptı biraz bende.
Sonuç olarak bazıları için macera yolculuğu, bazıları için yeni yerler gezmek. Sebep her ne olursa olsun bence mutlaka deneyimlemeniz gereken bir aktivite.
1. Doğu Ekspresi Vagon Tipleri
Doğu ekspresi yolculuğunda farklı seçeneklere sahip 4 vagon bulunmakta. Bunların en çok tercih edileni Doğu ekspresi yataklı vagon ve Örtülü Kuşetli vagon.
Şimdi tüm bu vagon tiplerini ve farklarını anlatmaya başlayalım.
Pulman : Her trende standart olarak gördüğünüz tekli ve çiftli koltuklardan oluşan vagonlardandır. Yolculuk uzun olacağı için pek tercih edilmez, haliyle fiyatı en ucuz olan vagondur.
Örtülü Kuşetli Vagon : 4 kişilik loca tipi oda oda bölümlerin olduğu vagondur. Burada oturduğunuz koltuklar yatağa dönüşebiliyor ve nevresim takımı veriliyor.
4 kişilik arkadaş grubuyla yolculuk yapıyorsanız eğlenceli olabilir ama onun dışında çift olarak gidecekseniz diğer 2 bileti de satın alırsanız rahat edebilirsiniz. (yani hangi çift tanımadığı birileriyle aynı ortamda uzanmak veya saatlerce kalmak isterki)
Doğu ekspresi Yataklı Vagon : Gelelim en çok merak edilen ve tercih edilen vagona.
Bu vagonda bir odada biri altta biri üstte olmak üzere iki yatak bulunuyor yani ranza şeklinde. Yatakların boyları biraz kısa ama gayet rahat ve temiz.
Her kompartımanda 220 V priz, lavabo, masa, minibar ve merkezi klima bulunuyor. Yolculuk başlamadan önce ise görevli size terlik, nevresim gibi ihtiyaçları teslim ediyor.
Şimdi aklınıza gelebilecek soruları kısaca cevaplamaya çalışacağım.
# Doğu ekspresi yataklı vagon evlilik cüzdanı istiyor mu ?
-Hayır istemiyor.
# Acıktığım zaman ne yapacağım ?
-Hemen yemekli vagona gideceksiniz ve gayet uygun fiyatlı menülerden seçip afiyetle yiyeceksiniz. (bu arada tabiki dışarıdan birşeyler getirebilirsiniz)
# Başka vagon bileti alıp sonradan (çaktırmadan) yataklı vagona geçsek ?
-I ıhh. Belli bir saatten sonra vagon geçişlerinin olduğu kapılar kilitleniyor.
Yemekli Vagon : 4’er kişilik yemek masalarından oluşan restoran vagondur.
Fiyatlar gayet makul seviyede ayrıca alkol satışı da var ancak zaten herkes yanında birşeyler getirdiği için pek rağbet görmüyor, sadece çay ve içecek alıyorlar.
Buradan Menü ve Fiyatları Görebilirsiniz.
Benim de önerim yanınıza sandviç, cips, kola, simit, kek gibi yiyecekler alın, zaten işin keyfi de bu.
Doğu Ekspresi treni vagonlarını anlattık. Peki senin önerin nedir diye merak edenler için bence yataklı vagon alın.
Sebebi hem yattığınız yerde pencereden dışarısını seyredebiliyorsunuz, hem de siz özel bir ortam sonuçta.
Yani kimse rahatsız olacak mı derdi olmadan müzik açabilirsiniz, oyun oynayabilirsiniz, film izleyebilirsiniz, minibarı kullanabilirsiniz gibi gibi…
2. Doğu Ekspresi Bilet Fiyatları
Doğu ekspresi fiyatı her ne kadar popülerlik arttıkça artsada yinede uygun ve herkesin erişebileceği seviyelerde bence.
# Öğrenci biletlerini 26 yaşına kadar olanlar alabiliyor.
Pulman Bilet Fiyatları :
- Sivil – 48 TL
- Öğrenci – 38 TL
Örtülü Kuşetli Bilet Fiyatları :
- Sivil – 64 TL
- Öğrenci – 54.50 TL
Doğu Ekspresi Yataklı Vagon Fiyatları :
- Sivil – 117.50 TL (Kişi Başı)
- Öğrenci – 108 TL (Kişi Başı)
3. Doğu Ekspresi Bilet Nasıl Alınır
Şimdi bilet alma aşamasında herkesin takıldığı ve merak ettiği noktayı anlatalım. Öncelikle herhangi bir acenteye hiç gerek yok, varsa zaten kendiniz kolayca bilet alabiliyorsunuz.
Bilet almak için buradan TCDD online bilet sayfasına giriş yapacaksınız. Siteye girdikten sonra Nereden-Nereye bölümüne tercihinize göre Ankara-Kars veya Kars-Ankara, tarih ve yolcu sayısı seçimini yapın.
# Aşağıdaki kısmı dikkatlice okursanız doğu ekspresi bilet bulmak gibi bir probleminiz kalmayacak.
Bu aşamadan sonra karşınıza aşağıdaki resimde gösterdiğim gibi bir sayfa gelecek. Herkes bu sayfada işaretlediğim yazıya bakarak kesin bilet var sanıyor ama işin aslı öyle değil.
Seçtiğiniz güne Doğu ekspresi bilet varmı yokmu emin olmak için bir sonraki ekranda aşağıda yine işaretlediğim bölümlere bakıyorsunuz ve resimdeki gibi boş bölümler varsa seçiminizi yapıp ilgili yerleri dolduruyorsunuz. Daha sonra bilet mail adresinize geliyor.
Bilet satışları 1 ay sonrasına kadar yapılıyor. Yani bugün 7 Nisan ise, 7 Mayıs’a kadar olan biletlere bakabiliyorsunuz. Eğer bilet bulamadıysanız bir sonraki sabah erken saatlerde yeniden bakmalısınız.
Günlerdir bakıyorum yinede Doğu ekspresi bileti bulamıyorum diyorsanız çok güzel bir taktik daha var.
Doğu ekspresi gezisi yapan insanların çoğu Kars’tan uçak ile geri dönüyor. Dolayısıyla dönüş yönünde pek fazla yoğunluk olmuyor. Yani giderken uçakla gidip dönüşte Doğu Ekspresi ile Kars üzerinden Ankara seferi yapmak çok akıllıca.
Sonuçta yine aynı yerlerden geçiyorsunuz, aynı geziyi yapıyorsunuz.
Bana sorarsanız da aynen bu şekilde yapın. Yoksa bir süre daha sosyal medyada modasının geçmesini bekleyeceksiniz gibi.
3.1 Doğu Ekspresi Bilet Bulmak
Bu konuda diğer bir yol ise bazı siteler ve facebook hesapları üzerinden Doğu Ekspresi Bilet satın almak.
Nasıl bulabilirim ? – Hemen anlatalım. Google’a “satılık doğu ekspresi bilet” yazıyorsunuz ve zaten karşınıza letgo, sahibinden gibi siteler çıkıyor. Bazıları işi karaborsaya dökmüş olsa bile aynı fiyattan satanlara da rastlayabilirsiniz.
Yine facebook veya instagram üzerinden satın almak için arama bölümünden etiketlere bakarak ilanları görebilirsiniz.
4. Doğu Ekspresi Durakları – Rota
Benim gibi Doğu ekspresi durakları sadece geçtiği şehirlerden ibaret olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz.
Tam 47 farklı durakta durup yoluna devam ediyor. Bazı duraklarda kısa süreli, bazı duraklarda da uzun süreli kalabiliyor. Yani bu da Doğu Ekpresi turu istediğiniz yerden başlatıp bitirebileceğiniz anlamına geliyor.
Güzergah üzerindeki şehirler Ankara (18:00), Kırıkkale (19:45), Kayseri (00:40), Sivas (04:15), Erzincan (10:30), Erzurum (14:22) ve Kars (18:15)’tır.
5. Doğu Ekspresi Ne Zaman Tercih Edilmeli
Doğu ekspresi gezisi hem yaz ayları hemde kış ayları için uygun ve her iki mevsimin de ayrı güzellikleri oluyor.
Yılın ilk aylarında giderseniz daha önce görmediğiniz kadar kar görebilirsiniz. Tabiki eşsiz kar manzaraları da cabası.
Akıllara soğukta gezi mi olur sorusu gelebilir. Öncelikle şunu rahatlıkla söyleyebilirimki doğu ekspresi treni gayet sıcak ve asla üşümezsiniz.
Kars’ta gezi için ise bot, kazak, mont, atkı ve bere yeterli.
Ayrıca çoğunluk kış aylarında seyahati tercih ediyor. Hatta instagram ve youtube’da denk geldiğiniz o kompartıman süsleme, ışıklandırma olayı yılbaşı zamanı kutlamalarından kalan birşey.
Sonradan o da moda oldu ve led ışığını, parti süs eşyalarını alan yolculuk daha başlamadan süslemeye başlıyor. Ve bu sadece instagram’da 1-2 story için 🙂
Yaz aylarında ise yemyeşil yaylalardan geçerken harika manzaralar yakalayabilirsiniz. Yine tren içi yaz aylarında serin oluyor. (doğu ekstresi yataklı vagonda merkezi klima var)
6. Doğu Ekspresi Ile Ilgili Bilmeniz Gerekenler
Doğu ekspresi ile Kars turu yapacak olanların akıllarına gelen ilk soru wifi, internet ve şarj konusu.
- Telefon, Wifi, Şarj Konusu :
Trende laptop götürüp film izleyenleri gördüğünüzde wifi var sanabilirsiniz ama maalesef yok. Kendi cep telefonlarınızdan interneti paylaştırarak kullanabilirsiniz ancak.
İnternet bazı bölgelerde aşırı yavaşlıyor olsa da kullanılabiliyor ve arama yapılabiliyor yani şebekenin tamamen gittiğini hiç görmedim.
Şarj konusunda ise asla sorun yaşamazsınız. Örtülü kuşetli ve yataklı vagonlarda 220 V prizler bulunuyor, bunlarla ister telefon şarj edin, ister kettle kullanıp kahve hazırlayın.
- Yemek Konusu :
Bu konuda hizmet veren bir yemekli vagon var ama bence hiç gerek yok, herkes de öyle düşünüyor olacak ki bu vagonda yemek yiyenler bir elin parmaklarını geçmez.
Daha önce de belirttiğim gibi bana sorarsanız sandviç, cips, kola, keki yığın çantanıza acıktıkça yersiniz, çok daha keyifli oluyor.
Bu arada Erzuruma geldiğinizde bazılarının trene paket sipariş ettiğini ve teslim aldığını göreceksiniz. Bunlar Erzurumun meşhur çağ kebabını söyleyenler.
(burada tren yaklaşık 10 dakika duruyor)
Ben ağır gelebilir düşüncesiyle yemedim ama diğer arkadaşlardan öğrendiğim kadarıyla soğuk geldiği söyleniyor, yinede tercih sizin.
- Temizlik Konusu :
Tren beklentilerimin üzerinde temizdi diyebilirim. Örtülü kuşetli ve yataklı vagonlarda çarşaflar temiz ve ambalajlanmış şekilde veriliyor.
Ben yanımda yastık kılıfı ve çarşaf getirmiştim ama boşuna getirmiş oldum açıkcası.
Diğer konu ise tuvaletler. Burada maalesef iyi şeyler söylemeyeceğim fakat konu tren görevlileri ile ilgil değil tamamen yolcu sebepli…
Trene binmeden önce tuvalet temizliğini merak ediyordum ve bindiğim gibi baktım, gayet temiz ve sabunu, kağıdı herşey vardı.
Yolculuk ortalarına doğru yani 6 saat sonra girilecek gibi değildi, yani giden bulduğu gibi bırakmıyor.
Peki ne yapacağız diyenler olabilir. Duraklara gelirken trenin kaç dakika kalacağını sorup buralardaki tuvaletleri kullanabilirsiniz.
- Trende Sigara İçiliyor mu? – Doğu ekspresi kaç saat ?
Tabiki yasak fakat sigara kullanan herkes içiyor diyebilirim. Yolculuk süresi eğer aşırı kar yoksa 24 saat 30 dakika.
7. Doğu Ekspresi Turu Yorumları ve Önerileri
Şimdi Doğu ekspresi kars turu için yorumlarımı, öneri ve uyarılarımı anlatıyorum.
- En sık karşılaşılan sorun Doğu ekspresi bilet bulma konusu. Eğer yazımı dikkatlice okursanız böyle bir probleminiz kalmayacak. İlk önerim yazımı tamamen okuyun.
- Tren soğuk olur düşüncesiyle fazla eşya almayın, istemediğiniz kadar sıcak oluyor.
- Çift olarak gidecekseniz örtülü kuşetli vagon yerine yataklı vagonu tercih edin. Çünkü kuşetli vagonda çift olarak bilet alırsanız ve yanınıza 1 bayan bile gelse sizi başka kompartımana alıp bayanları orada bırakıyorlar.
- Bilet bulmakta zorlanıyorsanız gidişi uçakla yapın ve Kars-Ankara yönünde dönüş bileti bakın. Bu şekilde bilet bulma şansınız artıyor.
- Yanlız bayan olarak seyahat etmekten çekinmeyin, sorun yaşayan kimseye rastlamadım. Zaten görevliler gayet ilgili.
- Tren duraklarında inip fazla uzaklaşmayın, tren beklemez 🙂
Doğu ekspresi yazımda anlatacaklarım bu kadar. Sormak istediğiniz soruları ve yaşadıklarınızı yorum olarak belirtmekten çekinmeyin.
Yazımı sosyal medya hesaplarınızda paylaşarak bana destek olabilirsiniz.