ALTIN 2.504,12
DOLAR 32,5994
EURO 34,8008
BIST 9.483,83
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14 °C
Hafif Yağmurlu

Pasaport Nasıl Alınır : Gerekli Evraklar Nelerdir

25.05.2020
1.126
A+
A-
Pasaport Nasıl Alınır : Gerekli Evraklar Nelerdir

Pasaport nasıl alınır, pasaport çıkarmak için gerekli evraklar nelerdir, güncel yenileme ücreti ve randevu alma işlemleri nasıl yapılır bu yazımda en ince ayrıntısına kadar anlatmaya çalıştım.

Hemen hemen her insan ömründe bir kere bile olsa pasaport başvurusu nasıl yapılır diye araştırmıştır. Bunun için gezgin olmaya karar vermenize gerek yok. Belki bir iş gezisi, belki de bir anlık can sıkıntısıyla farklı kültür öğrenme isteği.

Sebep her ne olursa olsun farklı ülkeler gezmek, farklı kültürler deneyimlemek bence her insan için gerekli bir aktivite.

En güzeli de hayatınızda güzel birer anı olarak kalacak bu gezilerde çok farklı bir heyecan yaşayacak olmanız. Hatta size şöyle söyleyeyim heyecanınız daha pasaport başvurusunda başlayacak.

Pasaport Nasıl Alınır

Pasaport Nasıl Alınır Adım Adım Anlatıyorum

İlk pasaport başvurumu yaparken ben de çok heyecanlıydım. Sanki vize için başvurmuş gibi ya bana çıkmazsa, ya bir sorun çıkarsa diye engelleyemediğim düşüncelere giriyordum.

Ve sandığımdan daha kolay şekilde ilk pasaportumu aldığımda diploma almış öğrenci gibi sevinmiştim. (o zaman yaş 18)

Bir çoğunuzun da benim gibi heyecan yaşadığından eminim ve kendi anılarımı bir kenara bırakıp pasaport nasıl alınır, pasaport başvurusu nasıl yapılır tüm ayrıntılarıyla anlatmaya başlıyorum.

[toc]

1. Pasaport Nasıl Alınır – Başvurusu Nasıl yapılır

Bu kısımda pasaport nasıl çıkarılır, pasaport başvurusu nasıl yapılır ve neler gerekli kısaca anlatıp yazımın devamında hepsini tek tek ayrıntılarıyla anlatacağım.

pasaport başvuru nasıl yapılır

Pasaport Nasıl Alınır – Başvuru Nasıl Yapılır

1.1 Evraklarınızı Tamamlayın

Pasaport çıkarmak için halletmeniz gereken ilk şey başvuru esnasında sizden istenecek olan belgeleri eksiksiz şekilde tamamlamak olmalı.

Yazımın devamını dikkatlice okursanız pasaport için neler gerekli, Pasaport nasıl alınır hepsini maddeler halinde açıkladım.

1.2 Pasaport Defter Bedelini Ödeyin

Pasaport defter bedeli ödeme işlemi başvuru esnasında yapmanız gereken ikinci adımdır.

Başvuru sırasında iki farklı ücret istenmesi sizi şaşırtmasın biri pasaport cüzdan bedeli diğeri ise tek seferlik ödeyeceğiniz pasaport harcıdır.

1.3 Pasaport Başvurusu İçin Randevu Alın

Sizden istenen tüm belgeleri eksiksiz tamamlayıp pasaport için gerekli ücretleri belirlenen banka hesaplarına ödedikten sonra sıra pasaport randevu alma işleminde.

Online randevunuzu E-devlet veya randevu.nvi.gov.tr adresi üzerinden alabileceğiniz gibi pasaport randevu telefonu Alo 199 üzerinden de tamamlayabilirsiniz.

1.4 Pasaport Teslimatını Bekleyin

Tüm adımları tamamladıktan sonra sıra en sıkıcı bölüm olan beklemekte.

Pasaport teslimatınız başvuru esnasında belirttiğiniz adrese PTT kargo ile 5-7 gün içerisinde teslim ediliyor ve bu aşamadan sonra vize başvurularına başlayabiliyorsunuz.

Pasaport Nasıl Alınır hızlıca özet geçtik. Şimdi ise her işlemi adım adım anlatmaya başlıyorum.

2. Pasaport için Gerekli Evraklar

Pasaport için gerekli belgeler konusundan önce başvurunun nereye yapılacağı konusuna açıklık getirmek istiyorum.

Pasaport için Gerekli Evraklar

Pasaport için Gerekli Evraklar Nelerdir

Eğer benim gibi ilk pasaportunuzu 2018 yılı öncesinde aldıysanız başvuru evraklarınızı bulunduğunuz ilin emniyet müdürlüğüne teslim ediyordunuz.

Bazı sitelerde hala eski bilgiler yer alması kafanızı karıştırmasın, şu an pasaport çıkarmak için gerekli evraklar nüfus müdürlüklerine teslim edilmekte.


2 Nisan 2018 tarihi itibari ile pasaport başvuru işlemleri bağlı olduğunuz nüfus müdürlüklerinde yapılmaktadır.


Bordo Pasaport için Gerekli Evraklar :

1- Nüfus Cüzdanı Aslı (TC kimlik numarası mutlaka yazıyor olmalı)

2- İki Adet Biyometrik Fotoğraf : Arka fon rengi beyaz ve cepheden çekilmiş olmalı. Normal vesikalık resimden farklıdır. Fotoğrafçıya gittiğinizde mutlaka pasaport için olduğunu belirtmeniz gerekiyor.

3- Pasaport Harcı ve Defter Bedeli Dekontları : Tek seferlik pasaport defter bedeli ve talep edilen pasaport süresine göre belirlenen harcın ödendiğini belgeleyen banka dekontu.

4- Eski Pasaport Teslimi : Daha önceden alınmış pasaportunuz varsa teslim edilmesi.

5- Öğrenim Belgesi : Öğrenim görenler için öğrenci belgesi aslı.

6- Reşit Olmayan Çocuklar için Muvafakatname : Muvafakatname reşit olmayan kişiler için aileden-ebeveynlerden istenen bir izin belgesidir.

Reşit olmayan bireyin velayeti kimde ise o kişi tarafından izin gerekir. Velayet anne ve babada ise her ikisinin de izni gerekir.

Ebeveynlerin boşanma durumlarında ise reşit olmayan bireyin velayeti kimde ise sadece o kişiden Muvafakatname gerekir.

7- Engelli Bireyler için Muvafakatname : Pasaport başvurusu engelli bir birey için yapılıyorsa yine velayeti kimde ise o kişinin izni gerekir.

Eğer kişi 18 yaşını doldurmuş ve fiziksel engeli varsa kendisi de başvuruda bulunabilir. Zihinsel engelli olması durumunda ise vasi izni gerekir.

Pasaport başvurusu için gerekli belgeler bu kadar. Ayrıca konu ile ilgili her güncellemeyi takip ettiğimi ve en güncel bilgileri sizlere verdiğimi belirtmek istiyorum.


Yazımın devamında pasaport yenileme için gerekli evraklar nelerdir bunları da anlattım.


3. Pasaport Defter Bedeli Ödeme

Aşağıda anlatacağım pasaport cüzdan bedeli ve pasaport harcı bordo (umuma mahsus) pasaport için geçerlidir, diğer pasaport türleri için ücretler değişkenlik gösterebilir.

Pasaport defter bedeli sabit ve bir kerelik olup pasaport harç bedeli talep ettiğiniz geçerlilik süresine göre belirleniyor.

Pasaport Nasıl Çıkarılır Ücreti Nedir

Pasaport Nasıl Çıkarılır Ücreti Nedir

Pasaport süreniz bittiğinde ise yenileme ve tekrar defter bedeli ödemeniz gerekiyor. (bu durumda eğer gezileriniz uzun soluklu olacaksa pasaport tarihini uzun tutmak tabiki daha mantıklı)

3.1 Pasaport Fiyatları 2019

Aşağıda pasaport çıkarmak ne kadar ve pasaport yenileme ücreti 2019 yılı tablosunu görebilirsiniz.

Bu ücretler her yıl yeniden düzenleniyor ama bu yazının da her yeni gelişme sonrası güncellendiğinden ve en doğru bilgileri alacağınızdan emin olabilirsiniz.

Süre Harç * Defter Toplam
6 Ay 170,40 TL 133,50 TL 303,50 TL
1 Yıl 248,40 TL 133,50 TL 381,90 TL
2 Yıl 405,50 TL 133,50 TL 539,00 TL
3 Yıl 575,90 TL 133,50 TL 709,40 TL
4 – 10 yıl 811,60 TL 133,50 TL 945,100 TL

3.2 Pasaport Cüzdan Bedeli

Tabloda göreceğiniz gibi 2019 yılı cüzdan ücretleri 133.50 TL dir. Bu bedel yalnızca pasaport çıkartılırken ödenir ve fiziki olarak sahip olacağınız defterin bedelidir.

Pasaport Cüzdan Bedeli

Pasaport Cüzdan Bedeli Ne Kadar

Pasaport yenilerken ise yeni bir defter verileceği için aynı ücreti tekrar ödersiniz.

Kısacası eğer sık gezi yapacaksanız uzun süreli pasaport talep edip defter bedelini bu süre içerisinde 1 kez ödemeniz daha mantıklı olacaktır.

3.3 Pasaport Harç Bedeli

Pasaport harç ücretleri ise yine tabloda göreceğiniz gibi 1 ve 10 yıl arası geçerli sürelerde alınabiliyor ve ücretleri talep edilen yıla göre değişiyor.

(tablodaki 6 aylık ücret pasaport yenileme işlemlerinde oluyor, yani ilk defa pasaport alacaksanız 6 aylık talep edemiyorsunuz.)

3.4 Pasaport Geçerlilik Süresi

Yazımın farklı bölümlerinde de bahsettiğim gibi sık seyahat edecekseniz uzun süre geçerliliği olan pasaport almanız maliyet açısından ve vize şartı olan ülkelere giriş açısından çok daha mantıklıdır.

Ki zaten Türkiye’ye vize uygulayan ülkeler birde pasaportta en az 6 aylık geçerlilik süresi şartı arıyor. Yani bu durumda pasaport sürenizde 6 ay’ı zaten yok sayacaksınız.


Ve küçük bir örnek :

5 kez 2 yıllık yani toplamda 10 yıllık pasaport almak istediğinizde 2695 TL ödemeniz gerekiyor.

Ama 1 kez 10 yıllık pasaport almak istediğinizde ise toplam 945 TL ödüyorsunuz.


Gördüğünüz gibi arada çok büyük maliyet farkı var ve karar sizin.

3.5 Pasaport Defter Bedeli Nereye Yatırılır

Online Ödeme :

Harç bedellerini yatırmanın en kolay ve hızlı yolu https://ivd.gib.gov.tr/ adresi üzerinden online ödeme yapmaktır. Aşağıda nasıl yapıldığını adım adım açıklıyorum.

Sayfaya girdiğinizde kullanıcı girişi yapmadan aşağıdaki resimde de gösterdiğim “Harç ve değerli kağıt bedeli ödeme” bölümüne tıklayın.

Pasaport Harcı Online Ödeme

Pasaport Harcı Online Ödeme

Buraya tıkladığınızda karşınıza yeni bir pencere açılacak. Çıkan bölümlerden “Pasaport değerli kağıt bedeli ödeme” kısmına tıklayıp devam edin.

Kredi Kartı ile Pasaport Cüzdan Bedeli Ödeme

Kredi Kartı ile Pasaport Cüzdan Bedeli Ödeme

Resimde gösterdiğim bölüme tıkladıktan sonra kişisel bilgilerinizi girmeniz gereken bir sayfa geliyor karşınıza. Bu bilgileri de doğru şekilde dolduruyoruz.

Vergi Dairesi Pasaport Harç Ödeme

Vergi Dairesi Pasaport Harç Ödeme İşlemi

Tc kimlik numarası, Ad-Soyad, İl ve bağlı bulunduğunuz vergi dairesini seçtikten sonra “Öde” butonuna tıklayın. Bu aşamadan sonra kredi kartı bilgilerinizi girmeniz gereken sayfa gelecek.

Kart bilgilerinizi girip ödemeyi başarıyla tamamladıktan sonra isterseniz “Dekont Yazdır” bölümünden dekontun resmini alabilirsiniz. (bu şekilde ödeme yaparsanız ücret direk devlet sistemine düştüğü için evrak teslimi sırasında dekont sormuyorlar)

Banka Havalesi ile Ödeme :

Diğer bir yöntem ise banka veznelerinden ödeme yapmak. Aşağıda tabloda belirttiğim anlaşmalı bankaların veznelerine gidip pasaport harcı ödemek istediğinizi belirtirseniz kısa sürede işleminizi halledeceklerdir.

Pasaport Harçları Nereye Yatacak (Anlaşmalı Bankalar)

Akbank Aktif Bank Albaraka Anadolubank
Burgan Bank DenizBank Finansbank Garanti Bankası
Halkbank HSBC ING Bank ICBC Turkey
İş Bankası Odeabank Şekerbank TEB
Türkiye Finans VakıfBank Vakıf Katılım Yapı Kredi
Ziraat Bankası Ziraat Katılım

Buraya kadar pasaport nasıl çıkarılır ücreti nedir anlatmış olduk. Şimdi sıra belgelerimizi teslim etmek için randevu almakta.

4. Pasaport Randevu Nasıl Alınır

Pasaport için gerekli belgeler ve defter bedeli ödeme işlemini tamamladıysak şimdi sırada randevu almak var.

Randevuyu alabilmek için online ve telefon olmak üzere iki farklı yok var. Şimdi her ikisini de nasıl yapacağınızı anlatalım.

4.1 Online Pasaport Randevu Nasıl Alınır

https://randevu.nvi.gov.tr/ adresine girdikten sonra karşınıza aşağıdaki resimdeki gibi hangi işlemi yapmak istediğiniz soruluyor.

Online Pasaport Nasıl Alınır

Online Pasaport Nasıl Alınır

Pasaport randevu al bölümünü seçtikten sonra hangi tür pasaport almak istediğimizi ve kişisel bilgilerinizi girmemiz gereken sayfa geliyor. Bu bölümü de doğru ve eksiksiz şekilde dolduruyoruz.

Bordo Pasaport Randevusu Nasıl Alınır

Bordo Pasaport Randevusu Nasıl Alınır

Burayı da tamamlayıp devam et butonuna tıkladıktan sonra karşımıza randevu talebini hangi il ve ilçe için istediğimiz soruluyor. Size uygun olanı seçip devam etmeniz gerekiyor.

Pasaport Başvurusu

Adım Adım Pasaport Başvurusu

Seçimin ardından talebinize uygun olan gün ve saatlerdeki randevu seçeneklerini göreceksiniz. Buradan seçimizi yapıp son onay ekranına geliyorsunuz.

İnternetten Pasaport Nasıl Alınır

İnternetten Pasaport Nasıl Alınır

Tarih ve saat seçiminizi de yaptıktan sonra son kontrol ve onay ekranı geliyor. Buradaki bilgileri kontrol edip onayladıktan sonra hem sms hem de mail ile randevuya ait bilgiler gönderiliyor.

Online randevu alma işlemi bu kadar. Son olarak eğer tekrar kontrol için pasaport randevu sorgulama yapmak isterseniz https://randevu.nvi.gov.tr/appointment/index şu adrese girmeniz yeterli.

4.2 Telefon İle Pasaport Randevu Nasıl Alınır

Diğer yol ise pasaport randevu telefonu Alo 199 hattını kullanarak işleminizi tamamlamak.

Pasaport Randevu Telefonu

Pasaport Randevu Telefonu Alo 199

Hattı aradığınızda telesekreterin yönlendirmeleriyle seçiminizi yapıp pasaport bölümüne ulaşmanız gerekli. Daha sonra operatör size kimliğinizdeki birkaç bilgiyi teyid edecek ve uygun tarihlerdeki randevuları söyleyecek. (kimliğinizi hazır tutun)

Randevu işlemini tamamladıktan sonra tarih ve saati not alın. Eğer unutursanız pasaport randevu numarası Alo 199 hattını arayarak bilgi alabilirsiniz.

Önemli : Eğer randevuya gidemeyecekseniz en az 30 dakika önceden bildirin. Aynı işlemi 2 kez yapmanız durumunda 1 ay boyunca randevu alamıyorsunuz.

5. Pasaport Teslimat Süresi

Buraya kadar anlattığım herşeyi eksiksiz yaptıysanız Pasaport Nasıl Alınır öğrenmiş olmalısınız.

Şimdi ise sadece heyecanla pasaportumuzu beklemek kaldı.

Pasaport Ne Zaman Gelir : Başvuruyu tamamladıktan sonra pasaport basım süresi 5-7 iş günü olarak belirlenmiştir. Buna 3 günlük kargo süresi de dahil edilince en geç 10 günde elinize ulaşıyor.

pasaport teslim süresi

Pasaportlar Başvurudan Sonra 5-7 Gün İçerisinde Elinizde Oluyor

Ama merak etmeyin o kadar uzun sürmüyor, yukarıda bahsettiğim süreler sadece en geç ne zaman teslim alacağınızı belirtiyor.

Örneğin ben pasaportumu başvuruyu tamamladıktan 4 gün sonra teslim almıştım.

Şimdi akıllara gelebilecek soruları cevaplayalım.

Pasaportum ben yokken gelirse ? – Bu durumda pasaport Ptt şubesine geri dönüyor ve bir sonraki gün tekrar dağıtıma çıkıyor.

Eğer yine sizi bulamazlarsa bu kez kapınıza “geldik, sizi bulamadık” diye bilgi kağıdı bırakıyorlar ve pasaportunuz Ptt şubesine gönderiliyor.

Bu şube muhtemelen size en yakın Ptt şubesi olacaktır ama yinede sms olarak bildirilen takip kodunu Ptt kargo takip sitesinden sorgulayarak tam adres öğrenin.

Önemli : Pasaportunuz kargo görevlisi tarafından yalnızca size teslim ediliyor.

Pasaport işlemlerinizi tamamladınız. Şimdi Ucuz Uçak Bileti Bulmak başlıklı yazımı okumanın tam zamanı.

6. Pasaport Yenileme Randevusu Nasıl Alınır

Pasaport süreniz bittiğinde veya kullanılamayacak hale geldiğinde (kayıp dışında) yenileme işlemi yapabilirsiniz.

Yenileme işlemini sadece pasaport süresi uzatma için yapacaksanız aşağıdaki durum geçerlidir.

Pasaport yenileme için gerekli evraklar yukarıda anlattığım ilk pasaporta başvuru evrakları ile aynı, sadece dikkat etmeniz gereken konu değiştirmek istediğiniz pasaportu da teslim etmeniz gerekiyor.

Eğer pasaportunuz kullanılamayacak hale geldiyse (örneğin yırtılma, suya düşme vs…) bu durumda yine pasaport yenileme işlemleri yapmanız gerekiyor. Fakat bu durumda sadece defter bedeli ödüyorsunuz, pasaport süreniz yeni defterinize aktarılıyor.

# Pasaport yenileme ücreti 2019 yılındaki fiyat tablosunu yazımın üçüncü bölümünden görebilirsiniz.

6.1 Pasaport Kaybolursa Yeni Pasaport Nasıl Alınır

Pasaportunuzu kaybederseniz yapmanız gereken ilk şey en yakın karakola gidip durumu bildirmek ve yazılı, imzalı form dilekçe vermek.

Daha sonra karakol sizi İl Emniyet Müdürlüğüne yönlendirebilir veya buna gerek kalmadan kendileri sistemden durum güncellemesi yapabilir.

(Yeni pasaportunuz için sadece cüzdan bedeli ödersiniz.)

Eğer pasaportunuzu yurtdışında kaybettiyseniz yapacağınız en kolay şey Türk konsolosluğuna başvurmak veya bulunduğunuz şehirde yoksa o ülkedeki Türk Konsolosluğunu aramak.

Böylece işlemleriniz hızlıca halledilip geçici pasaport alabilirsiniz.

7. Pasaport Çeşitleri

Yazımın son bölümünde bilmek isteyenler için tüm pasaport türlerini listeliyorum.

Türkiye’de Kullanılan Pasaport Türleri

  • Bordo pasaport (Umuma Mahsus Pasaport)
  • Yeşil Pasaport (Hususi Pasaport) – (Yeşil Pasaport Nasıl Alınır Yazımı da Okuyabilirsiniz)
  • Gri Pasaport (Hizmet Pasaportu)
  • Siyah Pasaport (Diplomatik Pasaport)
  • Kırmızı Pasaport (Geçici Pasaport)

Pasaport nasıl alınır yazımda sizlere tüm ayrıntılarıyla yapacağınız işlemleri adım adım anlatmaya çalıştım. Aşağıya bundan sonra sıkça ziyaret edeceğiniz bir yerin resmini de bırakıyorum 🙂

dış hatlar peronu

Pasaport Nasıl Alınır Yazımın Sonuna Dış Hatlar Peronu Yakışır Diye Düşündüm

Şimdi sıra güzel bir seyahat sırt çantası alarak hangi ülkeye gideceğinize karar vermekte. Aşağıda tanıttığım ülke ve şehirlerden başlayabilirsiniz.

Aklınıza takılan soruları yorum olarak yazmaktan lütfen çekinmeyin.

Yazım size yararlı olduysa sosyal medya hesaplarınızda paylaşarak bana destek olabilirsiniz.

Kemal Yaz
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.